Studijsko putovanje - Listopad 2008

Venecija 2008._10Na naše prvo studijsko putovanje, 2003. godine, potaknulo nas je održavanje velikog međunarodnog skupa geodeta u Zagrebu. Krenuli smo vođeni željom da bar za trenutak budemo dio „svijeta“, da naučimo nešto novo, znajući da svako novo saznanje čovjeka mnogostruko obogati. Skup u Zagrebu i posjet katastru u Varaždinu, i sve ono što smo tada doživjeli i vidjeli, potaknulo nas je da nastavimo sa putovanjima; 2004.,2005., 2006., 2007.

 

Svake godine broj sudionika se povećavao, po onoj narodnoj; „Dobar glas daleko se čuje…“i ono što smo, sa pomalo zavisti gledali u varaždinskom polako se počelo uvoditi i u naše katastre, pa bez lažne skromnosti možemo kazati da je to umnogome zasluga i članova našeg Društva.

Kako je u F BiH u tijeku realizacija projekata: Reforma zemljišne administracije (GTZ) i Registracija zemljišta (kredit Svjetske banke), od kojih ovaj potonji, u jednoj od tri komponente - "Katastar", uključuje; "razvoj informacijske komunikacijske tehnologije, uključujući s tim u vezi reinžinjering odgovarajućeg upravljanja informacijama", a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, po prvi put u F BiH, započelo se sa projektom izrade Zemljišno informacijskog sustava – ZIS-a, (više o projektu – "Godišnjak 2007"), to je odabir Istre - regije u kojoj su iznimno uspješno okončani slični projekti u R Hrvatskoj činio dobar i logičan cilj našeg studijskog putovanja „Listopad 2008.“.

Venecija 2008._137 
Venecija 2008._136

U suradnji, i uz pomoć, Geodetske uprave R Hrvatske i područnog ureda DGU za Istarsku županiju, dogovoren je radni posjet sa ciljem upoznavanja aktivnosti na realizaciji projekta "Uređena zemlja", nacionalnog programa sređivanja katastra i zemljišnih knjiga Vlade R Hrvatske koji je pokrenut 2003. i kojeg je završetak predviđen za rujan 2008., te vrhuncem istog - Zajedničkim informacijskim sustavom (ZIS) zemljišnih knjiga i katastra".

Tako smo se, u noćno/jutarnjim satima, 08. listopada 2008., zaputili na put prema Istri „žrtvujući“ spavanje kako bi ranijim dolaskom i brzim smještajem u hotel blizu Pule imali vremena za obilazak NP Brijuni.

Radni posjet institucijama koje se bave katastrom i zemljišnom knjigom u Istri bio je dogovoren tako da se, zbog velikog broja sudionika, podjeli u tri grupe i da se, rotirajući po lokacijama, upoznamo sa poslovima realiziranim kroz projekt „Uređena zemlja“.

Prezentacije su bile pripremljene u mjesnom uredu Štinjan, katastru Pula i zemljišnoknjižnom uredu općinskog suda Pula.

U Štinjanu su u tijeku poslovi izlaganja nove izmjere i njihovi djelatnici su nas upoznali sa načinom kako rade te poslove i kako rješavaju mnogobrojne probleme sa kojima se pritom susreću.

Pročelnik područnog ureda DGU, g-din Robert Stemberger i voditeljica ispostave Pula g-đa Jasminka , upoznali su nas sa „statističkim“ podatcima, organizacijom, te poslovima koje su uradili na sređivanju katastarskih podataka i modernizaciji katastra.

Poslovi koje su uspješno završili rezultirali su sređivanjem podataka zemljišnih knjiga što za krajnji rezultat ima rješavaju predmete u gruntovnici sa rokom od nekoliko sati do nekoliko dana.

Kako su to postigli i kako danas rade, u nadahnutoj prezentaciji, upoznale su nas predsjednica Općinskog suda Pula, g-đa Mirjana Sinčić Kocijančić i voditeljica zk ureda g-đa Tea Begović nakon koje su strpljivo odgovarale na naša mnogobrojna pitanja i provele nas kroz urede zk odjela.

O tome što smo vidjeli i naučili u radnom dijelu našeg studijskog putovanja, ali i onome drugom, također bitnom, koji zovemo „opće obrazovanje“ moći čete opširno čitati u novom broju Godišnjaka, a do tada pogledajte nekoliko fotografija sa studijskog putovanja „Listopad 2008.“

  • Pregledi: 565
  • Pregledi: 535
  • Pregledi: 607
  • Pregledi: 595