Godišnja Skupština GD H-B 2005

Neum 2005._19Ovogodišnja Skupština Društva održavala se u ozračju jubileja - desetogodišnjice djelovanja Geodetskog društva što je svim događanjima u okviru iste davalo posebno ozračje.

Moramo priznati da smo se svi osjećali pomalo "veteranski" i ponosno jer smo sudionici nečega što nije baš uobičajeno na ovim prostorima, uspješnog djelovanja jedne strukovne udruge koja je usto postala prepoznatljiv, ne samo sudionik nego kreator i inicijator svih značajnih događanja u i oko geodetske djelatnosti.

 

Skupštinski dani odvijali su se po programu:


03. LIPNJA (PETAK) 2005. GODINE

v 1500 sati Godišnja Skupština GD HB

v 16 00 sati Predavanje:

Dipl. ing. Mirko Alilović, Državna geodetska uprava u Zagrebu

“ Organizacija geodetsko-katastarskog sustava R Hrvatske”

v 1645 sati Okrugli stol

"Zakon o izmjeri i katastru nekretnina"

v 2030 sati Svečana večera, s plesom i tombolom


04. LIPNJA (SUBOTA) 2005. GODINE

v 10 00 sati Predstavljanje:

“Godišnjak 2004”


v 10 30 Predavanje:

Prof.dr. sc. Miodrag Roić, Geodetski fakultet u Zagrebu

“Tranzicija katastarskih sustava ”

v 1130 sati Stručna prezentacija:

Jerko Leventić, dipl. ing. geod.

"Održavanje DKP u software paketu Katozor"

Neum 2005._16Ovogodišnja Skupština okupila je zavidan broj sudionika, kako članova Društva tako i njihovih gostiju tako da je, otvarajući Skupštinu predsjednik, g-din Toni Bukovac, sa vidljivim zadovoljstvom pozdravio prisutne; članove Geodetskog društva Herceg-Bosne i njihove goste iz R Hrvatske gospodu; Željka Bačića, ravnatelja Državne geodetske uprave i Mirka Alilovića, iz Državne geodetske uprave, Miodraga Roića, redovitog profesora Geodetskog fakulteta u Zagrebu, Petra Nikolića predsjednika Geodetskog društva R Hrvatske, naše domaćine sa prošlogodišnjeg studijskog putovanja, g-đe Bernardu Berden i Lenku Špelu Osvald iz Geodetske uprave R Slovenije, Željka Obradovića, ravnatelja Federalne geodetske uprave, te predstavnike srodnih geodetskih Društava gospodu; Dragana Ilića i Slobodana Višnjića iz R Srpske, Radu Fazlića iz udruge građana geodetske struke "Geodet" iz Tuzle i Eldina Đonlagića iz udruge geodeta kantona Sarajevo.


Nakon pozdravnih govora i izraženih želja za uspješan rad, gosti su se, odreda, osvrnuli na uspješnu i trajnu suradnju njihovih institucija i udruga sa GD H-B, ne zaboravivši spomenuti kako se naša Skupština pretvara u svojevrstan međunarodni skup geodeta.

Telegrame u kojima se zahvaljuju na pozivu i šalju isprike zbog nemogućnosti da dođu, te ujedno žele uspješan rad Skupštini uputili su gospoda; Josip Vrbošić, veleposlanik R Hrvatske u BiH, Jean Luc Horisberger, voditelj programa zemljišne knjige u GTZ-u, Pero Ljubić ravnatelj ispostave državne geodetske uprave u Dubrovniku, te Aleš Šuntar direktor poduzeća IGEA Ljubljana.

Jednoglasno usvojivši Dnevni red prešlo se na točku dnevnog u okviru koje je g-din Ivan Lesko podsjetio da se navršilo 10 godina od osnutka Geodetskog Društva Herceg Bosne.


Veoma zanimljivo i nadahnuto izlaganje g-din Ivana Leske, popraćeno video projekcijom dokumenata i fotografija, podsjetilo nas je na protekli period i aktivnosti Društva i izazvalo jednodušnu ocjenu da je Društvo ostvarilo rezultate na koje trebamo biti ponosni i koji će nas potaknuti da nastavimo sa još aktivnijim radom u godinama koje su pred nama.

Neum 2005._7Jubileji su i prigode za dodjeljuju priznanja, tako je povodom obilježavanja 10 godina Geodetskog Društva Herceg Bosne, g-din Bukovac, na prijedlog Upravnog odbor Društva, Skupštini predložio usvajanje Odluke kojom se, zbog iznimnih zasluga za Geodetsko društvo Herceg-Bosne i razvitak geodezije u BiH općenito, počasnim članovima Društva proglase gospoda; Josip Vrbošić, Željko Bačić, Tomislav Bašić i Vid Čuljak.

Nakon čitanja obrazloženja, za svaki pojedinačni prijedlog, odluka je jednoglasno prihvaćena.

Istim povodom, a za postignute rezultate i doprinos radu Geodetskog društva Herceg -Bosne, Skupština je jednoglasno prihvatila, nakon pročitanih obrazloženja, da se zaslužnim članovima Društva proglase g-din Ivan Lesko i g-đa Margareta Dodik. Predsjednik Društva, g-din Oreč uručio je dobitnicima Odluke o dodjeli priznanja, s tim da će g-dinu Josipu Vrbošiću ista biti naknadno uručena.

U ime dobitnika na izuzetnoj časti zahvalio se g-din Željko Bačić, ravnatelj Državne geodetske uprave R Hrvatske posebno se osvrnuvši na dobru suradnju Društva sa institucijama u R Hrvatskoj.

Nastavak Skupštine, točku po točku, odvijao se po ustaljenom redoslijedu usvajajući, po Statutu predviđena, izvješća, odluke i programe.

Kratku stanku nazočni su iskoristili za čestitke dobitnicima priznanja nakon čega je, dipl. ing. Mirko Alilović iz Državne geodetske uprave u Zagrebu, održao za nas veoma aktualno predavanje na temu načina organiziranja geodetsko-katastarskog sustava R Hrvatske. Kako Federaciji BiH predstoji donošenje novih zakona koji uređuju geodetsku djelatnost i u kojima se očekuju određene novine u načinu organiziranja i nadležnosti pojedinih geodetskih institucija predavanje je izazvalo veliku pozornost i opsežnu raspravu koja je pokazala da je izbor, kako teme tako i predavača, bio pravi i izuzetno aktualan odabir.

Okrugli stol koji se bavio prijedlogom Zakonom o izmjeri i katastru nekretnina bio je prigoda da se nazočni upoznaju sa radnjama koje su u tijeku oko izrade Zakona kao i rješenjima koje Zakon nudi.

Terasa hotela Stella, te tople svibanjske večeri, osvijetljena bakljama, bila je predivno okruženje za svečanu večeru sa tombolom i plesom koja je organizirana za sudionike Skupštine kako bi se, opustili, družili, a mnogi i obradovali zgoditku na bogatoj tomboli. Bio je to lijep završetak jednog uspješnog dana u kome smo odradili statutarne obveze i mnogo toga novoga čuli i naučili na predavanjima i okruglom stolu.

Za drugi dan, a u okviru skupštinskih aktivnosti, bilo je predviđeno predstavljanje Godišnjaka za 2004 god. Prezentatori "Godišnjaka 2004" bili su jednodušni u ocjeni koja bi se kratko mogla objasniti starom narodnom mudrošću; "Dobar glas daleko se čuje…", a kako ima i drugi dio "…..a loš još dalje" na nama je da taj drugi nikada ne dovede u vezu s našim glasilom !

Slijedilo je predavanje prof.dr. sc. Miodraga Roića, sa Geodetskog fakulteta u Zagrebu “Tranzicija katastarskih sustava" i stručna prezentacija "Održavanje DKP u software paketu Katozor", teme veoma aktualne za geodete u BiH, nakon kojih smo, za bar neke od naših nedoumica, dobili odgovore.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar