Studijsko putovanje „Listopad 2010“

Geodetsko društvo Herceg – Bosne organiziralo je od 05. listopada do 10. listopada 2010. tradicionalno studijsko putovanje na kome je sudjelovalo 47 članova Društva.

Međugorje 2010._10Cilj ovogodišnjeg tradicionalnog studijskog putovanju bio je Bern, točnije njihov Federalni ured zadužen za sve poslove vezane za geodeziju u Švicarskoj - SWISSTOPO koji djeluje u okviru jednog odjela Ministarstva obrane.
Radni posjet odvijao se u dva dijela: terenskog, gdje smo se na licu mjesta upoznali sa provedbom projekta melioracije i komasacije u okviru koga je riješeno pitanje regulacije toka rječice Chrouchtalbach u blizini mjesta Krauchthal, i drugog u okviru koga smo posjetili središnji ured u Bernu.
Tu nas je pozdravio direktor, gosp. Jasn-Phillippe Amstein, nakon čega je g-din Jean –Pol Miserez započeo sa prezentacijom pod nazivom „Geoinformacije u Švicarskoj“ u čijem nas je uvodnom dijelu upoznao sa osnovnim informacijama o svojoj zemlji, koje je uređenje slično kao u BiH, odnosno imaju tri nivoa vlasti, 26 kantona udružena u saveznu državu.

Oblast geodezije je uređena dosta specifično, sve im je „pokriveno“ preciznim zakonskim odredbama, imaju proračun od 55 000 000 CHF od čega su, više od polovine, vlastiti prihodi, a ostatak dobivaju od države.
Zanimljivi su bili i statistički podatci o Švicarskoj: površina je oko 41 000 km², od čega je oko 23% površine preko 2000 metara nadmorske visine, i oko 2% na 4000 metara.

SWISSTOPO ima oko 300 uposlenih koji rade u 6 sektora: Geodezija, Topografija, Kartografija, Federalni direktorat za katastarski premjer, Švicarski geološki premjer i COGIS - odjel za koordinaciju, ne samo gore spomenutih odjela već i svih drugih aktivnosti
vezanih za geodetske podatke.

Kao organizacija koja pruža usluge SWISSTOPO-o je neovisan u suradnji s saveznom vladom, kantonima, općinama, kao i sa ovlaštenih 400 geodeta, a na principu decentraliziranog javno-privatnog partnerstva.

Nakon opsežnog uvodnog dijela prešlo se na samu prezentaciju „Geoinformacije u Švicarskoj“.
Geoinformacije su geografski podatci za prostornu orijentaciju i opisuju stanje i karakteristike zemlje u smislu koordinata, imena mjesta, poštanske adrese i mnoštvo drugih podataka.
U današnjem modernom društvu uprave, gospodarstva i znanosti, kao i u privatnom sektoru su temelj za procese planiranja, mjera i odlučivanja svih vrsta.
Geoinformacijama se koriste praktično u svim sferama života: transport, energija, ekologija i zaštita okoliša, informatike i telekomunikacija, obrazovanja, kulture, osiguranja i zdravstvene zaštite, nacionalne obrane i sigurnosti, civilnoj zaštiti, a u poslovnom svijetu neophodne su za većinu raznolikih planova i odluka i obzirom na ogroman politički i gospodarski potencijal, geoinformacije su prvorazredni ekonomski resurs.

Što je bio sadržaj same prezentacije g-dina Jean–Pol Misereza možete, u izvornom obliku, preuzeti, a opširnije o putovanju, što smo vidjeli i naučili biti će objavljeno u narednom izdanju našeg Godišnjaka.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar