Priopćenje o održanom II. Kongresu o katastru u BiH

Geodetsko društvo Herceg Bosne organiziralo je II. Kongres o katastru u BiH, sa međunarodnim sudjelovanjem, na Ilidži, hotel Hollywood od 28. - 30. 09. 2011. godine, a pod pokroviteljstvom Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove.
Stručnjaci koji se bave geodetsko-katastarskim poslovima, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, prezentirali su 24 stručna rada raspoređena u 6 sesija od kojih je prva bila posvećena samom otvaranju, te uvodnim prezentacijama predstavnika međunarodnih organizacija iz područja geodezije.

FIG-u, međunarodnu udrugu geodeta predstavio je g-din Iain Greenway - potpredsjednik, a prezentacijom o djelatnosti Eurogeographics-a (europske udruge državnih agencija odgovornih za katastar i kartografiju) skupu se obratio g-din Dave Lovell, izvršni direktor.

Ostale sesije raspoređene su tematski i to:

AKTUALNOSTI U ZEMLJIŠNOJ ADMINISTRACIJI,
NACIONALNA INFRASTRUKTURA PROSTORNIH PODATAKA - IZAZOV ZA BUDUĆNOST,
KATASTAR KAO OSNOVA ZA PROSTORNE INFORMACIJSKE SUSTAVE,
ODRŽAVANJE I OBNOVA KATASTRA I ZEMLJIŠNIH KNJIGA
REFORME GEODETSKO-KATASTARSKOG SUSTAVA I TEHNIČKO TEHNOLOŠKI PREDUVJETI

U radu Kongresa sudjelovalo je oko 220 sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine i inozemstva, koji se izravno ili neizravno bave geodezijom i katastarsko-zemljišnim poslovima.

Sudionici Kongresa, i njihovi cijenjeni gosti, ocijenili su visokim ocjenama, kako rad Društva za koji je, jedan od sudionika u e-mail poruci zahvale rekao:“…u području geodezije u Bosni i Hercegovini Geodetsko društvo Herceg Bosne, podržano našim kolegama djelatnim u Federalnoj geodetskoj upravi, zasigurno predstavljaju perjanicu i pokretača svekolikih aktivnosti geodezije u Bosni i Hercegovini…“, tako i organizaciju Kongresa i kvalitetu prezentiranih radova.

Za očekivati je da će saslušani stručni radovi, razmijenjena iskustva sudionika i izlaganje visokih gostiju iz inozemstva, od kojih smo čuli regionalna, europska i svjetska iskustva na području katastra i geodezije, pomoći da se definiraju pravci budućeg razvitka geodetskog sustava.

Napominjemo da na našoj stranici uskoro možete preuzeti/pogledati Zbornik radova sa Kongresa, na stranici FIG-e, (www.fig.net) objaviti će se dojmovi potpredsjednika, g-dina Iaina Greenwaya, a u foto galeriji možete pogledati fotografije sa događaja koji je ocijenjen kao jedan od najznačajnijih događaja na području katastra i geodezije u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji, ove godine.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar