Priopćenje za javnost o održanoj sjednici Upravnog odbora Geodetskog društva Herceg-Bosne

Na samom kraju 2012. godine održana je redovita sjednica Upravnog odbora Geodetskog društva Herceg-Bosne. Na sjednici se, u okviru predviđenog dnevnog reda od sedam točaka, raspravljalo o veoma važnim i aktualnim aktivnostima vezanim kako za samo Društvu tako i geodetsku djelatnost uopće.

Od obimnog dnevnog reda u okviru kojeg je, između ostalog, podneseno detaljno izvješće o studijskom putovanju „Listopad 2012“ i pregled aktivnosti Društva u protekloj godini, najviše rasprave izazvala je informacija o stanju geodetskog kadra u F BiH, odnosno mogućnosti uposlenja, posebice stipendista Društva, nakon diplomiranja.

Izneseni podatci su, najblaže rečeno, veoma zabrinjavajući i Društvo će, kroz priopćenje za javnost i kroz organiziranje službenih posjeta općinskim načelnicima, pokušati da ukaže na probleme koje takvo stanje izaziva posebice i zbog skorašnjih aktivnosti vezanih za provedbu novog projekta Svjetske banke koji je potpuno okrenut katastru i koji će, zbog obvezujućih ugovora sa općinama i problema nedostatka geodetskih djelatnika sa visokom stručnom spremom biti itekako izražen.

U nastavku sjednice saslušano je izvješće o problemima, i rješavanju istih, osiguranja sredstava za dodjelu stipendija Fondacije za stipendiranje studenata geodezije i geoinformatike te o iznova započetim aktivnostima vezanim za Zakon o izmjeri i katastru nekretnina. S tim u vezi rečeno je da se formiralo mješovito povjerenstvo, od osam članova, koje je počelo sa aktivnostima sredinom studenog, da su održana još tri sastanka Povjerenstva na kojim se pokušavao iznaći zajednički načelni stav oko:

    - sadržaja Zakona (dali će Zakon sadržavati i katastar i zemljišnu knjigu ili će to biti dva odvojena zakona),
    - načina uspostave zajedničke baze podataka,
    - upravne organizacije.

Uz izraženi dojam da postoji pritisak za donošenjem Zakona uz maksimalni kompromis, usvojen je zaključak da bi se trebala održati tematska sjednica Upravnog odbora vezana za Zakon.

Sjednica je okončana usvajanjem Odluke o dodjeli potpore Udruzi korisnika vodovoda Hodovo za gradnju spomen obilježja u znak zahvale pokojnom prof.dr.sc. Peri Marjanoviću.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar