STRUČNO PUTOVANJE U ALBANIJU

Ovogodišnje stručno putovanje s ciljem upoznavanja s geodetskim sustavom Republike Albanije organizirano je u periodu od 09. do 11. ožujka te je u sklopu njega organizirana
posjeta Agenciji za infrastrukturu prostornih podataka kao i Agenciji za katastar. Na putovanju je sudjelovalo 46 članica i članova Društva.

U uvodnom predavanju sudionici putovanja su imali priliku prije svega upoznati ustroj Agencije za infrastrukturu prostornih podataka koja je osnovana 2012. godine te kojoj je misija uspostava i upotreba Nacionalnog Geoprostornog Informacijskog Sustava u Albaniji koncipiranog na INSPIRE direktivi.

Ciljevi Agencije su osnivanje Albanske referentne mreže prema europskim standardima kako bi se osigurala precizna geodetska i kartografska mjerenja sa modernim instrumentima i metodama. Isto tako cilj joj je razvoj, funkcionalnost i ažuriranje GISa i nacionalnoga Geoportala koji nudi informacije, podatke i geoservise prema INSPIRE standardima. Jedan od ciljeva je i koordinacija i suradnja sa javnim ustanovama za skupljanje, obradu i ažuriranje geoprostornih informacija radi nacrta i implementacije standarda u poljima geoinformatike i uspostave NGISa.

Nakon zanimljive prezentacije slijedeće predavanje je bilo o Agenciji za katastar gdje se mogao vidjeti način na koji funkcionira.

U zaključnom obraćanju u ime Geodetskog društva Herceg-Bosne gospodin Adelko Krmek se uz prigodne darove zahvalio domaćinima na organizaciji putovanja, srdačnom prijemu i prilici da se članovi društva upoznaju s radom Agencije za infrastrukturu prostornih podataka kao i Agencije za katastar Albanije, te pozvao domaćine na suradnju i uzvratnu posjetu u Bosnu i Hercegovinu i skupove koje organizira Društvo.

Na povratku iz Tirane posjetili smo samostan Sv. Ante u Lacu i vinski podrum Šipčanik u sklopu Agrokombinata 13. juli iz Podgorice.

GALERIJA >>>

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar