Studijsko putovanje - Listopad 2003

Putovanje smo započeli u petak 17. listopada 2003. godine kada smo u ranim jutarnjim satima krenuvši iz Mostara (sa stankama u Širokom Brijegu, Posušju, Tomislavgradu, Bugojnu, Gornjem Vakufu i Jajcu na kojima su nam se pridruživale ostale kolege iz Središnje Bosne) stigli na naše prvo odredište – Zagreb. Tu nam je nakon kontakata sa organizatorima skupa i uz veliku pomoć ravnatelja Geodetske uprave R Hrvatske g-dina Željka Bačića pružena mogućnost da pod veoma povoljnim uvjetima nazočimo dijelu, u uvodu spomenute manifestacije, dobijemo kompletne materijale sa skupa i razgledamo izložbu u sklopu iste.

Prepuni dojmova nakon srdačnog dočeka i domjenka koji su nam priredila gospoda iz Geodetske uprave R Hrvatske i onoga što smo vidjeli na skupu napustili smo Zagreb i krenuli ka drugoj odrednici našeg putovanja – Varaždinu.

U Varaždinu smo imali dvije zadaće; posjet katastru općine Varaždin koji spada u red najboljih i najopremljenijih katastara u Hrvatskoj bio je susret sa nečim za većinu potpuno novim iskustvom; katastarskim planovima u digitalnom obliku i automatskoj obradi katastarskih podataka.

Oprostivši se od naših ljubaznih domaćina, koji su žrtvovali svoj slobodni dan da nam budu na usluzi, krenuli smo u pratnji turističkog vodiča u obilazak povijesne jezgre Varaždina i čuvenog Varaždinskog groblja. Dan smo zaokružili razgledanjem dvorca Trakoščan i time potvrdili poslovičnu izdržljivost geodeta.

Treći dan putovanja bio je određen za povratak, uz zadržavanje na Plitvicama gdje smo naoružani kartama i voljom uspjeli da žustrim i na teren naviklim koracima  obiđemo svih 16 predivnih i nezaboravnih jezera.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar