Godišnja Skupština GD H-B 2003

Godišnja skupština Društva održana je  u Kupresu 30. i 31. svibnja,

po niže navedenom programu aktivnosti:

 
30. SVIBNJA (PETAK) 2003. GODINE
v     1500 sati Godišnja Skupština GD HB
v     1700 sati Predavanja:
1.  prof.dr. Željko Bačić, ravnatelj DGU RH
“Uloga geodetsko-katastarskog sustava u uspostavi moderne javne uprave”
2. Mirko Alilović, dipl. inž  zamjenik ravnatelja DGU RH
“Sređivanje katastra u Republici  Hrvatskoj zasnovano na interesnom modelu”
v     2000 sati Svečana večera sudionika i gostiju sa zabavnim programom
31. SVIBNJA (SUBOTA) 2003. GODINE
v     1000 sati Predstavljanje:
“Godišnjak GD H-B 2002”
v    1100 sati Prezentacije:
GEO-GIS d.o.o. Čitluk
Softwerski Paket "KATOZOR" -  Izrada i održavanje digitalnih katastarskih plan
v    1200 sati
GEOSUSTAVI d.o.o Split
GPS uređaji tvrtke ASTECH

Skupštini su nazočili članovi Društva (100) i njihovi gosti; Željko Bačić i Mirko Alilović - Državna geodetska uprava R Hrvatske, Tomislava Bašić, Milan Rezo i Danko Markovinović – Geodetski fakultet, Zagreb, Marko Lozić ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, ravnatelji  županijskih uprava za geodetske poslove, Ante Boras, i Jozo Perić, načelnicu općine Vitez Katicu Čerkez, načelnika općine Ljubuški  Markana Zelića, te gospodu; Dragana Ilića, RS i Radu Fazlića, predstavnike udruga geodeta koji djeluju na prostoru BiH.

Skupština je radila po već uhodanom Dnevnom redu, a iz izlaganja i rasprava koje su se vodile moglo se, ukratko, zaključiti da su opredjeljenja, problemi, kao i napori da geodezija dobije svoje zasluženo mjesto slični na svim prostorima gdje djeluju kako, sudionici tako i gosti Skupštine.

Kako se sredinom listopada u Zagrebu trebao da održi jedan od najvećih i najznačajnijih skupova geodeta u 2003. -"Geoinformacije u primjeni», a nakon što je g-din Lesko nazočne upoznao sa materijalima sa skupa, Skupština je zaključila da Upravni odbor organizira  posjet članova Društva spomenutoj manifestaciji.

U predavanjima koja su nakon stanke slijedila, predstavljeni su impresivni rezultati koji se u području geodezije i katastra postižu u Republici Hrvatskoj.

Cilj ovih predavanja je pokazati članstvu Društva kao i njihovim gostima iz drugih udruga geodeta koji djeluju u BiH, da se stanje u geodeziji i katastru u BiH može poboljšati samo zajedničkim djelovanjem cijele struke, to više što u periodu koji je pred nama slijede velike organizacijske i zakonske promjene u geodetskoj djelatnosti u cijeloj BiH.

Drugog dana skupa  predstavljena  je publikacija Društva "Godišnjak 2002”  za koji je

g-din Milan Rezo, u osvrtu na stručne članke, rekao kako je to vrijedan doprinos stručnom usavršavanju geodetskih djelatnika i način da se isti upoznaju, kako sa novim tehnologijama, tako i iskustvima  kolega u primjeni istih.

Održane su i dvije  stručne prezentacije; softwera za rad s digitalnim geodetskim planovima, i jednog od modela GPS uređaja.

Obje prezentacije rezultirale su brojnim pitanjima nazočnih i pojašnjenjima prezentatora što je, osim stalne želje geodeta za novim tehnologijama, pokazalo da postoje dosta jednostavna i relativno jeftina rješenja koja mogu značajno unaprijediti rad tijela uprave nadležnih za geodetske poslove.

Nazočni članovi Društva kao i njihovi gosti razišli su se uz ponovnu konstataciju da samo suradnja i razmjena mišljenja i iskustava može dovesti do toliko potrebnog boljitka u geodetskoj djelatnosti i statusa koji zbog svog značaja geodetska djelatnost zaslužuje.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar