Studijsko putovanje - Listopad 2004

Ponukani uspjehom našeg prošlogodišnjeg studijskog putovanja i zaključkom koji se, nakon razgledanja panoa sa slikama sa prošlogodišnjeg putovanja, čuo i prije usvajanja Programa rada za 2004. organizirano je studijsko putovanje koje je sada dobilo i službeno ime "Listopad 2004".

U sklopu putovanja, kao prvo, bio je predviđen posjet poduzeću IGEA i područnoj jedinici Državne geodetske uprave Slovenije u Ljubljani – katastru grada Ljubljane. U poduzeću IGEA upoznali smo se sa samim poduzećem i poslovima kojima se bave, razvojem evidencije nekretnina u R Sloveniji, te u dijelu koji je bio predviđen za diskusiju dobili smo od g-dina Aleša Šuntara odgovore na brojna pitanja o tome što nam predstoji da uradimo po pitanju sređivanja katastra i zemljišne knjige u BiH.

Ljubljana 2004._33 Ljubljana 2004._29

Na pitanje kako funkcionira katastar u Sloveniji i kakva je prednost i korist od modernog i uređenog stanja u geodetskoj djelatnosti odgovor smo dobili od zamjenice DGU Slovenije dr. sc. Božene Lipej i njenih suradnica Lenke Špele Osvald i Bernarde Berden.

Za taj dan bio je predviđen Posjet i Postojnskoj jami što je zahvaljujući dobroj organizaciji i suradnji sudionika i ostvareno, da bi u večernjim satima stigli do Umaga.

Naredni dan započeo je vožnjom kroz njezin središnji dio Istre do Višnjana predivnog gradića poznatog u cijelom svijetu po svojoj zvjezdarnici i njezinim uspjesima u otkrivanju malih nebeskih tijela. Mladi zaljubljenik u tajne svemira demonstrirao nam je na veoma nezaboravan i interesantan način dio njihovih otkrića i istraživanja.

Ljubljana 2004._35Nakon zvjezdarnice nastavili smo sa obogaćivanjem našeg općeg obrazovanja posjetivši Motovun nadaleko poznat po svojim srednjovjekovnim zidinama, ali i po filmskom festivalu, Roč nekadašnje središte glagoljaške književnosti, te Hum najmanji grad na svijetu. Naravno nismo mogli zaobići ni "staru damu" Opatiju čija ljepota to svakako zaslužuje.

Povratak smo iskoristili da posjetimo nacionalni park Paklenica u kome impresivna ljepota Velebita dostiže svoj vrhunac baš na njegovim prostorima, a vožnju novoizgrađenom dionicom autoputa Šibenik-Split uključili smo u edukativni dio putovanja jer ničega što se planira, gradi i izgradi nema bez nas-geodeta

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar