Studijsko putovanje - Listopad 2005

Beč 2005._40Opširne opise naših studijskih putovanja možete pročitati u Godišnjaku, glasilu Geodetskog Društva gdje se tekst sa opisom studijskog putovanja "Listopad 2004." završava pozivom; "Pridružite nam se u listopadu 2005." !

Poziv je urodio plodom i na zajedničkom doručku u Kaoniku, kojim su nas po običaju počastile kolege iz Kiseljaka, nakon prebrojavanja i uz primjedbu da se dobar glas daleko čuje, konstatirano je da nas ima četrdeset i četvero-više nego duplo u odnosu na prvo putovanje!!!

Taj broj sudionika kao i treće putovanje za redom zahtijevalo je cilj i svrhu koja bi nadmašila dosadašnja putovanja, pa vođeni time i olimpijskim geslom-brže, bolje, više, krenuli smo put Budimpešte, da "nahranimo" dušu i Beča da nešto novo naučimo u struci, ali i dodamo nove poene našoj općoj kulturi.

 

Beč 2005._50U pratnji veoma dobrog vodiča uspjeli smo da vidimo veliki dio grada kojeg zbog svoje povijesti, nevjerojatne arhitekture, kulturnog bogatstva, s pravom zovu "Pariz istočne Evrope". Elegantne avenije, okružene povijesnim zgradama brojni čuveni mostovi, Parlament, Tvrđavsko brdo sa svojim Kraljevskim dvorcem, crkvom svetog Matijaša, Gellert brdo, Trg heroja, bazilika svetog Stjepana, samo su dio ljepote koju je svatko od nas poželio ponovo, ali ovaj puta sa svojom obitelji, ponovo posjetiti. I to je, osim onog stručnog, možda i ponajbolji rezultat naših putovanja – mnogi od nas su ona mjesta koja smo vidjeli ponovno obišli, ali ovaj puta sa svojim obiteljima i time djeci odmalena pokazali put koji vodi u sferu opće kulture, a ne puke materijalne potrošnje.

Sudionici putovanja ispred bazilike Svetog Stjepana u Budimpešti…

Posjet Geodetskoj upravi R Austrije ostati će svima nama u dubokom sjećanju, kako zbog onoga što smo vidjeli i naučili, tako i zbog izuzetne susretljivosti i pažnje naših domaćina-g-đe Wessely, i gospode Steinkellner, Meixner, Plissnig i Hochratner.

Izlaganja naših domaćina bila su podijeljena u tri tematske cjeline: Geodetska djelatnost u R Austriji, s naglaskom na ustroj, nadležnost i poslove, privatni sektor-ovlaštene inženjere i katastar. Posebno je bio dojmljiv posjet arhivu gdje smo vidjeli ono što je rijetko tko–originale svih planova od prvih dana geodezije u Austrougarskoj pa dalje.


Sve što smo vidjeli otprilike predstoji i nama da uradimo i otišli smo s nadom da će bar dio nas uspjeti da za svoga radnog vijeka radi u djelatnosti u kojoj je sve uređeno: od raspodjele i nadležnosti poslova između javnog sektora (uprave) i privatnog sektora (ovlaštenih geodeta), preko odličnih odnosa sa zemljišnoknjižnim uredima, koji su definirani zajedničkom bazom podataka (u kojoj svatko održava svoj dio), do vrhunski uređene službene kartografije.

Naravno, morali smo, vjerujući u svoju već spominjanu izdržljivost, vidjeti i nešto od ljepote čuvenih znamenitosti Beča. Fotografije potvrđuju da smo vidjeli dosta toga, a većina je obećala da će se vratiti, jer sigurno vrijedi i treba, a što su neki već i učinili !!!

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar