Priopćenje o održanoj Godišnjoj skupštini, Geodetskog društva Herceg-Bosne

Kupres 2014.U nazočnosti 80-tak svojih članova, cijenjenih gostiju i prijatelja iz R Hrvatske, BiH i Društva geodetskih inženjera i geometara R Srpske, Geodetsko društvo Herceg Bosne održalo je Godišnju skupštinu na Kupresu, hotel „ADRIA – SKI“, od 27. - 29. lipnja 2014. godine.

 

 

 

Redovita Godišnja skupština ovaj put je započela Komemoracijom za našu kolegicu Margaretu Dodik, dugogodišnju tajnicu Upravnog odbora Društva. U travnju ove godine, kolegica Margareta Dodik zauvijek nas je napustila. Sudionicima se prvi obratio predsjednik Skupštine, gospodin Zdravko Prka, istaknuvši da je ponajviše zahvaljujući Margareti, naše Društvo postalo najorganiziranija i najrespektabilnija strukovna udruga u zemlji, pa i u regiji. Predsjednik Društva gospodin Adelko Krmek je istaknuo Margaretinu pozitivnu energiju kojom je ona zračila i nezaobilaznu ulogu pri organizaciji sjednica upravnog odbora, godišnjih skupština, izrade godišnjaka, stručnih studijskih putovanja i ostalih aktivnosti. Gospodin Ivan Lesko, ravnatelj Županijske geodetske uprave HNŽ, govorio je o liku i dijelu Margarete, od njenog dolaska u Upravu pa sve do njene smrti. Istaknuo je njenu stručnost, radišnost, odgovornost, pedantnost, odanost poslu i sve ostale osobine koje krase pravog djelatnika. Na kraju govora pozvao je mlade kolegice i kolege da nastave putem koji je svojim radom i doprinosom trasirala Margareta. Gospodin Milan Rezo, predsjednik Hrvatskog geodetskog društva, dugogodišnji prijatelj Društvu kazao je da je Margareta bila „Dobri duh geodezije“, istakao je njenu vedrinu i osmijeh, ono po čemu će je pamtiti ljudi koji su je imali priliku i čast poznavati.

 


Kupres 2014.Po okončanoj komemoraciji uslijedio je radni dio Skupštine koji je nakon uvodnih riječi predsjednik skupštine nastavljen pozdravnim govorima gostiju gospode: Željka Obradovića, ravnatelja Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Marinka Bosiljevca, načelnika sektora za katastar DGU RH, Milana Reze, predsjedniku HGD i Petra Nikolića tajnika Udruge geodeta Dalmacije.


Sukladno Statutu, predsjednik Društva, gospodin Adelko Krmek podnio je Izvješće o radu u proteklom periodu, Izvješće o financijskom poslovanju Društva temeljem završnog računa, te predstavio plan rada za naredno razdoblje i Proračun, što je Skupština jednoglasno prihvatila. Nakon podnesenih i prihvaćenih izvješća usvojeno je i Izvješće o radu Fondacije za stipendiranje studenata geodezije i geoinformatike. U Izvješću o radu Fondacije u 2013. godini naglasak je bio na problemu osiguranja sredstava, zbog čijeg nedostatka nije bilo moguće dodijeliti nove stipendije, i nastojanje da se za 4 preostala studenta osiguraju stipendije do kraja akademske godine. Svi nazočni su pozvani da pomognu u osiguranju sredstava za Fondaciju kako bi se osigurali visokoobrazovani stručnjaci geodetske struke.


Nakon iscrpljenog dnevnog reda uslijedilo je predstavljanje novog izdanja glasila Društva - „Godišnjak 2013“, koji su predstavili gospodin Ivan Lesko i gospodin Jakov Maganić.


U sklopu pratećih aktivnosti skupštine, sukladno ustaljenoj praksi održane su dvije stručne radionice. Prva radionica se odnosila na aktualnosti u radu Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove s posebnim osvrtom na aktivnosti projekta „Registracije nekretnina“. O aktualnostima u radu Uprave govorio je, gospodin Željko Obradović predstavivši, vrlo detaljno glavne projekte Uprave. O projektu „Registracija nekretnina“ prezentacije su održali gospoda Edib Mehmedović i Ivan Lesko.


Druga radionicu koja se odnosila na projekt „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini" - CILAP, otvorila je gospođa Anđa Zimić, direktorica projekta, koja je skup upoznala s aktualnostima u radu Projekta. Uslijedila je prezentacija konkretnih rezultata ostvarenih u sklopu ovog Projekta. Prezentaciju pod nazivom „Aktivnosti na uspostavi adresnog registra u HNŽ“, je održao gospodin Adelko Krmek. Također je prezentirana i Aplikacija za uspostavu i vođenje adresnog registra, koja je razvijena u sklopu tih aktivnosti, a koju je predstavio gospodin Zlatko Modrinić.

Kupres 2014.Skupštinu su pratila tradicionalna sportska natjecanja u koja se uključio veliki broj sudionika.

Program je zaokružen svečanom večerom na kojoj nas je zabavljao poznati glazbenik Vajta sa Dinkovim bendom, koja je u dobrom raspoloženju i druženju potrajala do kasno u noć. Sve navedeno, kao i sve ostale detalje Skupštine, službeno je zabilježila kamera naše Žane Hrkać.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar