3. KONGRES O KATASTRU U BOSNI I HERCEGOVINI S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM MOSTAR 02. DO 04. PROSINCA 2015. GODINE

Mostar_2015.__143. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem održan je  u Mostaru od 02. do 04. prosinca. U predvečerje Kongresa održana je redovita godišnja skupština Društva.  Istu večer poslije skupštine upriličen je svečani domjenak za sudionike skupštine i sudionike 3. Kongresa o katastru. Družili smo se uz  mezu i vina našeg sponzora Vinarije Čitluk. Fotografije sa skupštine i domjenka  možete pogledati ovdje>>>

Kongres je započeo lijepom pjesmom klape Drača, a nastavljen pozdravnim govorima. Nakon pozdravnog govora predsjednika Društva gospodina Adelka Krmeka, Kongres su pozdravili: gospodin Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, gospodin Željko Obradović ravnatelj FGU, gospođa Marie Bergström, izaslanicu veleposlanika Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini i gospodin Tugomir Čuljak, izaslanik visokog pokrovitelja dr. Dragana Čovića predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je Kongres i otvorio.


Uslijedila je svečanost obilježavanja dvadesete godišnjice rada Društva. Prigodnom prezentacijom našeg predsjednika Adelka Krmeka smo se prisjetili ostvarenih rezultata u proteklih 20 godina. Nakon čega smo dodijelili priznanja zaslužnim članovima Društva kolegama: Željku Obradoviću, Zdravku Prki i Stipici Oreču, te kolegicama Ruži Mrnjavac i Ljerki Drmać. Počasnim članom proglašen je dugogodišnji prijatelj Društva dr. Milan Rezo, predsjednik Hrvatskog geodetskog društva.


Kongresu je nazočilo oko 300 geodetskih stručnjaka iz 8 zemalja. Predstavljeno je 25 radova i prezentacija u 5 sesija. Prve dvije sesije odnosile su se na prezentaciju aktivnosti FGU i projekata CILAP i IMPULS. U naredne tri sesije su prezentirani pristigli radovi.
Svečana večera protegla se do kasno u noć uz tombolu, ples i glazbu kolege Dinka Zelića i njegovog pratećeg osoblja. Bilo je tu malo pomoći od strane direktora geodetskih uprava i ostalih gostiju.Na našim kongresima postoji praksa da se posebni zaključci ne usvajaju, nego se ostavlja samim sudionicima da temeljem prezentiranoga sami donesu zaključke i primjene ih u svom budućem radu. Globalno se može reći da je iz obavljenih prezentacija vidljiv veliki napredak i porast aktivnosti u sektoru zemljišne administracije, a također su vidljive zapreke koje tim aktivnostima predstavlja postojeći sustav organizacije. Za uspješan nastavak započetih vrlo obimnih aktivnosti neophodno je izgraditi integralni sustav zemljišne administracije koji podrazumijeva zajedničku bazu podataka u kojoj se vode podatci katastra i zemljišne knjige i jednu instituciju koja je odgovorna za tu bazu. U tom pravcu potrebno je ustrajati u naporima da se donese Zakon o izmjeri i registraciji nekretnina na razini Federacije u postojećoj formi. Time bi se stvorio pravni okvir za ovakav integrirani sustav zemljišne administracije.
Kao organizatori dobili smo veliki broj čestitki za uspješnu organizaciju Kongresa. Ljudi su nam prilazili i čestitali, izražavajući nevjericu, kako jedna mala udruga može organizirati tako veliki skup. Mislim da će se svi sudionici složiti da je kongres kako organizacijski, tako i stručno visokom razinom obavljenih prezentacija u potpunosti uspio. Fotografije s kongresa možete pogledati ovdje>>>

 

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar