Studijsko putovanje "Listopad 2016"

Italija 2016.__16Već tradicionalno svake godine, Geodetsko društvo Herceg-Bosne organizira stručne posjete geodetskim upravama susjednih država. Odlukom UO GDHB za ovogodišnju destinaciju Studijskog putovanja odabrana je Geodetska uprava u Bolzanu, u talijanskoj autonomnoj pokrajini Južni Tirol (Alto Adige). Ukupno je sudjelovalo 52 člana, a stručna posjeta trajala je od 18. do 22. listopada.
Dobrodošlicu članovima GDHB na čelu s predsjednikom g. Ivanom Leskom izrazio je glavni inspektor u Upravi g. Paolo Russo, kao i potpredsjednik Vlade autonomne pokrajine g. Christian Tommasini. U uvodnoj riječi predstavnika Geodetske uprave bile su iznijete osnovne informacije o samoj pokrajini, te detaljno objašnjena organizacijsku struktura geodetske uprave.


S ukupnom površinom od 7.400 četvornih kilometara, autonomna pokrajina Južni Tirol, prema službenoj evidenciji, ima približno 680.000 parcela, 150.000 zgrada i 580.000 dijelova zgrada. Geodetska uprava autonomne regije, kroz svoju nadležnost i organizaciju, evidentira podatke katastra i zemljišne knjige i provodi aktivnosti uspostave i održavanja geodetske osnove.
Kroz planiranu posjetu, održana predavanja i prezentacije, članovi društva imali su priliku nešto više čuti i pobliže se upoznati sa različitim područjima zemljišne administracije Južnog Tirola kao što su zemljišna knjiga, katastar zemljišta i katastar zgrada kao i odsjekom za geodetska mjerenja.
Ova posjeta omogućila je i kolegama geodetske uprave Južnoga Tirola da se upoznaju sa stanjem zemljišne administracije u BiH te budućim aktivnostima i projektima.
Susret kolega je ocjenjen kao veoma uspješan i u potpunosti je ispunio očekivanja, tim više što je austro-ugarska zemljišna evidencija još uvijek zastupljena kako u pokrajini Južni Tirol tako i u BiH, te obzirom na tu činjenicu ima mnogih dodirnih točaka i sličnosti u zemljišnoj administraciji.
Internacionalna razmjena iskustava, prvenstveno između europskih država i njihovih geodetskih uprava, iznimno je važna te značajno doprinosi iznalaženju najpovoljnijih tehničkih rješenja kada je riječ o problemima zemljišne administracije, izjavio je potpredsjednik autonomne pokrajine g. Christian Tommasini.
Unatoč svojoj maloj površinskoj zastupljenosti, pokrajina Južni Tirol može zauzeti važnu ulogu poveznice među državama srednje Europe.
Nakon obavljenog stručnog dijela, drugi dio putovanja bio je namijenjen u turističke svrhe.

Zahvaljujući vremenskoj prognozi koja je ove godine išla na ruku organizaciji, u pratnji lokalnih vodiča članovi društva su uspjeli vidjeti i ponešto čuti o znamenitostima i povijesti Padove, Trenta i Bolzana, te ostalih manjih mjesta koja su se nalazila na planiranome pravcu kretanja. U sklopu obilaska grada Bolzana, imali su priliku posjetiti i Arheološki muzej koji čuva prastaru mumiju prapovijesnog čovjeka imenom Ötzi, koji je živio prije oko 5300 godina, a pronađen je u Ötztalskim Alpama. Povratak kući vodio je kroz Dolomitske Alpe među kojima se nalaze neki od najljepših alpskih krajolika s vertikalnim stijenama, strmim liticama i velikom gustoćom uskih, dubokih i dugih dolina.


Kao i uvijek sva mjesta zaslužila su biti ponovo posjećena i otkrivena što zbog svoje ljepote, to i zbog svog kulturnog, vjerskog, arhitektonskog i povijesnog značaja.


O službenoj posjeti geodetskoj upravi Južnog Tirola, naši domaćini su na web stranicu, postavili priopćenje koje možete pogledati na linku:
(http://www.provinz.bz.it/news/de/news.asp?news_action=4&news_article_id=565124)
(http://www.provincia.bz.it/news/it/news.asp?news_action=4&news_article_id=564979)

 

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU>>>

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar