STUDIJSKO PUTOVANJE U POLJSKU

Na studijskom putovanju u Poljskoj boravilo je 45 članova Geodetskog Društva Herceg-Bosne, predvođenih predsjednikom Društva gospodinom Ivanom Leskom i direktorom Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) gospodinom Željkom Obradovićem. Glavna lokacija posjeta bila je sjedište institucija Vojvodstva Malopoljskog u Krakowu, gdje su članovi Društva srdačno dočekani od strane zamjenika vojvode (župana) gospodina Jozefa Gawrona, gospođe Grazyna Kierznowska, direktorice Poljskog ureda za geodeziju i kartografiju, gospođe Danute Paluch direktorice Ureda za geodeziju i kartografiju Malopoljskog vojvodstva i gospođe Ludmile Pietrzak zamjenica predsjednika Poljskog geodetskog društva.

poljska2Sudionicima putovanja prezentiran je ustroj geodetske i kartografske djelatnosti, kao i aktualni projekti i stanje kartografskih i katastarskih baza podataka u Poljskoj počevši od državne do razine jedinica lokalne samouprave. Pošto je Poljska izuzetno velika zemlja (površina 312000 km 2 , 38 miliona stanovnika), radi se o dosta složenom ustrojstvu. Iz prezentiranog je vidljivo da bez obzira na složenost, sustav izuzetno dobro funkcionira. Koriste se najmodernije tehnologije pri digitalizaciji i korištenju prostornih podataka, pri čemu je posebno istaknuta visoka razina korištenje EU fondova u financiranju tih aktivnosti. Posebnu zanimljivost, s obzirom da je dio Malopoljskog vojvodstva bio u sastavu Austro-Ugarske monarhije, čini potreba za usklađivanjem podataka katastra i zemljišnih knjiga, što je situacija gotovo identična situaciji u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine. Bila je ovo prilika da sudionici putovanja steknu dodatne informacije i znanja u području geodezije i kartografije, koja će im dobro doći u budućem radu.

  poljska5

Po okončaju prezentacija poljskih domaćina gospodin Obradović je održao kratku prezentaciju o aktivnostima na području geodezije i kartografije u Federaciji BiH. Također je posebno istaknuo suradnju FGU i Poljskog ureda za geodeziju i kartografiju u okviru Eurogeographicsa.

U zaključnom obraćanju gospodin Lesko se zahvalio domaćinima na organizaciji putovanja, srdačnom prijemu i prilici da se sudionici putovanja upoznaju s aktualnim stanjem geodezije i kartografije u Poljskoj, te pozvao domaćine na suradnju i da posjete Bosnu i Hercegovinu i skupove koje organizira Društvo.

poljska6 poljska7 poljska8

U sklopu putovanja posjećeni su i Memorijalni muzej koncentracijskog logora Aušvic i rudnik Wielicka koji se nalazi na UNESKO listi zaštićene baštine.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar