Studijsko putovanje u Budimpeštu

budimpesta 2018 mNa studijskom putovanju u Budimpeštu koje je organizirano od 10. do 13 listopada, sudjelovalo je ukupno 50 članova Geodetskog Društva Herceg-Bosne. Na čelu s predsjednikom Društva gosp. Ivanom Leskom i ravnateljem Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) Željkom Obradovićem, sudionici putovanja su posjetili Upravu za geodeziju, daljinska istraživanja i zemljišnu administraciju Mađarske. Dobrodošlicu kolegama iz Bosne i Hercegovine od poželjeli su gospodin Imre Busics, voditelj odjela za geodetske referentne mreže i državnu granicu i gospođa Eva Lucas-Harbula voditeljica, koja je u Upravi zadužena za međunarodnu suradnju.

 

U uvodnom predavanju sudionici putovanja imali su priliku prije svega upoznati ustroj Uprave, koja se sastoji od Sektora za geodeziju i daljinska istraživanja i Sektora za zemljišnu administraciju. Svaki od ovih dvaju sektora sastoji se iz više odjela s različitim djelokrugom rada.

Nadalje, kroz nastavak stručnog dijela predavanja bilo je govora o nacionalnoj horizontalnoj i vertikalnoj kontrolnoj geodetskoj mreži, zatim o aktivnoj GNSS mreži, te aktivnostima na zamjeni i postavljanju novih biljega državne granice Mađarske sa susjednim državama.

Kako je Mađarska država s većim udjelom poljoprivrednog obradivog zemljišta (cca 50% ukupne površine države), prisutnima članovima društva pažnju je zaokupila prezentacija alata za daljinska istraživanja i identifikaciju poljoprivrednih gazdinstava LPIS. Pomoću gore navedenih alata potpomognutim inteligentnim grafičkim softverom (izrađenih od uposlenika Uprave) omogućena je identifikacija i objedinjavanje više pojedinačnih katastarskih parcela u veću obradivu poljoprivrednu jednog poljoprivrednog gazdinstva, te na osnovu toga vršiti kontrolu trenutnog stanja dotičnog obradivog zemljišta kao i identifikacija kultura trenutno zasađenih na tom području. Ti alati koriste se u svrhu kontrole poljoprivrednih gazdinstava koji su dobili poticaje od strane EU fondova koji su namijenjeni za razvoj poljoprivrede.

  • Pregledi: 652
  • Pregledi: 565
  • Pregledi: 609

Pored navedenog, članovima društva predstavljeni su i ostali geodetski e-servisi i usluge kojima raspolaže Uprava, te na koji način zainteresirani korisnici mogu doći do podataka zemljišne evidencije.

Sudionici putovanja su također, u prizemlju zgrade Uprave, posjetili bogatu muzejsku izložbu geodetskih instrumenata i pomagala, te geodetske dokumentacije koja pokazuje bogatu geodetsku povijest Mađarske, te posebnu izložbu starih biljega državne granice i ostalih geodetskih biljega postavljenih u obližnjem parku, a koji datiraju još iz 18. stoljeća.

U zaključnom obraćanju gospodin Lesko se uz prigodne darove zahvalio domaćinima na organizaciji putovanja, srdačnom prijemu i prilici da se članovi društva upoznaju s radom Uprave za geodeziju i daljinska istraživanja te zemljišnu administraciju Mađarske, te pozvao domaćine na suradnju i uzvratnu posjetu u Bosnu i Hercegovinu i skupove koje organizira Društvo.
Na koncu službene posjete, društvo je u pratnji gosp. Imre Busicca posjetilo najstariju ishodišnu točku za visinski sustav, koja je postavljena 1888. godine i nalazi se u mjestu Nadapu. Njezina visina određena je prema srednjoj razini Jadranskog i Baltičkog mora.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar