Održana Godišnja skupština Geodetskog društva Herceg-Bosne

Geodetsko društvo Herceg-Bosne održalo je redovitu Godišnju skupštinu na Kupresu, u hotelu „Adria ski“ od 21. do 23. lipnja. Uz članove Društva u radu Skupštine sudjelovali su i: predstavnici Državne geodetske uprave Republike Hrvatske na čelu sa ravnateljem dr. Damirom Šantekom, predsjednik udruge geodeta Međimurja i izaslanik predsjednika Hrvatskog geodetskog društva doc. dr. Rinalada Paara Franjo Varga, predstavnice Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske Biljana Katanić i Mira Kikić, predsjednica Udruge geodeta Dalmacije prof. dr. Ivana Racetin, predstavnici Udruženja građana geodetske struke Tuzlanskog kantona predsjednik Udruženja Alen Mešaljić i Haris Bilajac i predstavnik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije Robert Klojčnik.

U radnom dijelu podnesena su i usvojena: Izvješće o radu i Izvješće o financijskom poslovanju u proteklom periodu, te Program rada i Proračun za 2018. godinu. Također je usvojeno Izvješće o radu Fondacije za stipendiranje studenata geodezije i geoinformatike. U svom obraćanju predsjednik Ivan Lesko je najavio buduće značajne projekte koje će Društvo realizirati u narednih godinu dana. Prva važna aktivnost je organizacija 4. Kongresa o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati u Neumu od 29. do 31. listopada ove godine. Za Kongres je prihvaćeno 25 radova autora iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Pored prijavljenih radova na Kongresu će u posebnoj sesiji biti prezentirane aktualne aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) i CILAP projekta. Na kongresu se očekuje preko 250 sudionika iz zemlje i inozemstva. Pošto Društvo slijedeće godine slavi 25 godina rada, najavio je izdavanje monografije u kojoj će biti predstavljani rezultati rada i aktivnosti Društva od osnivanja. Izdavanje monografije bit će prilog obilježavanju ove važne obljetnice koju se planira proslaviti na dostojan način. Radni dio Skupštine završen je predstavljanjem Godišnjaka 2018. koji je poprimio novi moderniji grafički izgled, a u svom sadržaju donosi niz informacija o radu Društva i aktualnosti iz struke u protekloj godini.

Drugi dan skupštine realizirani su stručni, a nakon toga sportski te zabavni sadržaji na kraju dana.

U stručnom dijelu prezentiran je zanimljiv rad kolega iz Republike Hrvatske Stjepana Miletića i Filipa Pavelića „Izbor metoda pri geodetskoj izmjeri u svrhu održavanju katastarskog operata“. U svom istraživanju kolege su provele mjerenja mjernom stanicom, GNSS uređajem i dronom. Zatim su izvršile usporedbu rezultata i dale odgovarajuće preporuke vezane za korištenje ovih tehnologija. Druga prezentacija bila je posvećena implementaciji Uredbe o izlaganju podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta na javni uvid. Prezentatori kolege Tomislav Tomić i Ivan Lesko prezentirali su aktivnosti koje trenutno provodi FGU, u suradnji sa Županijskim upravama i jedinicama lokalne samouprave na implementaciji Uredbe. Također su prezentirani budući koraci i date preporuke kako što brže i kvalitetnije provoditi ovu važnu aktivnost.

U nastavku je održan okrugli stol na temu: „Aktualnosti i ustroj geodetskog sektora u Federaciji BiH“. U uvodnom izlaganju ravnatelj FGU Željko Obradović, predstavio je postignute rezultate u geodetskom sektoru, izazove u budućnosti te moguća rješenja ustroja sektora u Federaciji BiH. U zanimljivoj i konstruktivnoj raspravi pozdravljeni su postignuti rezultati, podržan rad FGU te izneseni konkretni prijedlozi za poboljšanje stanja. Posebno je istaknuta potreba kontinuiranog rada kako bi se uspostavio bolji zakonodavni okvir u geodetskom sektoru Federacije BiH.

U popodnevnim satima članovi Društva i njihovi gosti su se družili uz sportska nadmetanja. Navečer je održana tradicionalna svečana večera s plesom i tombolom. Bila je to dodatna prilika za upoznavanje s novim članovima Društva te razmjenu stručnih i životnih iskustava uz dobru zabavu i odmor od svakodnevne radne rutine.

Galeriju slika sa skupštine možete pogledati ovdje.

Prezentacije stručnog dijela skupštine možete preuzeti ovdje.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar