Održan 4. Kongresu o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem

U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne U Neumu je od 29. do 31. 10. održan 4. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres je održan po visokim pokroviteljstvom Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH, a nazočilo je preko 300 geodetskih stručnjaka iz 8 zemalja. Predstavljena su 34 rada i prezentacije u 6 sesija.

Uvodna sesija Kongresa bila je posvećena temeljnim državnim registrima (registri osoba, adresni registar, katastar i zemljišna knjiga). Njihova uspostava, digitalizacija i digitalno povezivanje bile su glavne odrednice Kongresa. Prezentirano je povezivanje registara u Švedskoj, kao uzoran primjer kojem bi trebalo težiti. Predstavljeno je i stanje registara u BiH, aktivnosti koje se provode i budući planovi. Sesija je zaključena prezentacijama predsjednika i generalnog direktora CLGE-a (Europskog vijeća geodeta) Mauricea Barbierija i Jean-Yves Pirlota, koji su predstavili ovu organizaciju, njen rad i značaj posvećenosti profesionalnoj etici u geodetskoj struci.

 

U posebnoj sesiji prezentirane su aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i dostignuća projekta ''Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH'' poznatijeg kao CILAP. Sudionicima su prezentirani impresivni rezultati koji su u sustavu zemljišne administracije postignuti u proteklih nekoliko godina. Ravnatelj Uprave Željko Obradović posebno je istakao rezultate projekta „Registracije nekretnina“, kroz kojeg je, pored ostalog, za 265 katastarskih općina izvršeno usuglašavanje podataka katastra i zemljišnih knjiga. Predstavljena je i IT strategije sustava zemljišnih knjiga i katastra u Federaciji BiH za razdoblje do 2029. godine, gdje je glavna odrednica nastavak rada na daljnjoj integraciji podataka. Prezentirane su usluge i podatci koje nudi Uprava, kao i osnovni geodetski radovi koji se provode ili se planiraju provoditi. Bilo je zadovoljstvo vidjeti da se u Federaciji BiH podatci nude putem web servisa, te da se provode opsežna geodetska mjerenja, o čemu se na prethodnim sličnim skupovima slušalo samo od stručnjaka iz inozemstva. Svi ti rezultati su postignuti uz veliku pomoć CILAP projekta, za kojeg je tijekom Kongresa potpisan ugovor o produženju za naredne dvije godine. Radni tim CILAP projekta predstavio je i dostignuća na uspostavi adresnog registra, registra cijena nekretnina i digitalnog arhiva. Iz svih obavljenih prezentacija vidljiv je veliki napredak i porast aktivnosti u sektoru zemljišne administracije.

U preostale četiri sesije Kongresa prezentirani su prijavljeni radovi, njih ukupno 22. Opseg tema bio je vrlo širok. Od temeljnih državnih registara, preko organizacije sustava zemljišne administracije, povezivanja katastra i zemljišnih knjiga, infrastrukture prostornih podataka, do osnovnih geodetskih radova.

U sklopu Kongresa organizirana je izložba geodetske opreme i softvera, na kojoj su se sudionici Kongresa imali priliku upoznati s bogatom ponudom prijavljenih izlagača.

Sudionici Kongresa ocijenili su visokim ocjenama organizaciju i kvalitetu prezentiranih radova. Za očekivati je da će saslušani stručni radovi, razmijenjena iskustva sudionika i izlaganje gostiju iz inozemstva, od kojih smo čuli europska iskustva na području katastra i geodezije, pomoći da se dodatno ubrzaju postojeći pozitivni procesi u sektoru zemljišne administracije.


Fotografije s Kongresa možete pogledati ovdje!

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar