ODRŽANA 24. SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA

XXIV. sjednica Upravnog odbora održana je 12. studenog 2019. godine u 14 sati u Posušju u prostorijama Općine. Sjednici su prisustvovali svi članovi Upravnog odbora, te predsjedavajući Organizacijskog odbora IV. Kongresa o katastru i Dijana Jurišić u svojstvu domaćina.

 

U prvoj točki dnevnog reda jednoglasno je usvojen zapisnik s prethodne XXIII. sjednice s određenim korekcijama.

Pod drugom točkom dnevnog reda predsjednik Društva je podnio izvješće o IV. Kongresu o katastru u BiH. Sa velikim zadovoljstvom kazao je da je Kongres vrlo dobro odrađen i na visokoj razini. Komentari sudionika već za vrijeme trajanja Kongresa bili su jako pozitivni.
Preko 300 prijavljenih sudionika pokazuje koliko je Kongres bio ozbiljno promoviran kao događaj koji je od velikog interesa za društvo i struku. Pregled prihoda i rashoda, koji je okvirno napravljen, pokazuje da su prihodi u značajnoj mjeri nadmašili rashode, te je zaključak je da je IV. kongres ispunio sva očekivanja.
Nakon kratke rasprave odlučeno je da će se potpora Fondaciji za stipendiranje studenata osigurati sukladno ukazanoj potrebi. Velika zasluga za kompletnu organizaciju Kongresa pripada svim članovima UO i drugima koji su svojim zalaganjem i trudom prije, tokom i poslije Kongresa pomogli da sve funkcionira u najboljem redu. To su Ivan Lesko, Adelko Krmek, Ljerka Drmać, Tomislav Tadić, Marta Kožul, Jakov Maganić, Mladen Mitrović, Ruža Mrnjavac, Svijetlana Šego i Žana Hrkać. Odlučeno je da svi oni budu nagrađeni iz prihoda Kongresa, te je o tome donesena posebna odluka. Također treba spomenuti četvero mladih kolega - studenata Geodetskog fakulteta u Zagrebu (Franjo Lesko, Kristina Miloš, Ana Vukšić i Luka Mamić) koji su svojim volonterskim radom nesebično potpomogli provedbi Kongresa.

U trećoj točki dnevnog reda razgovaralo se o pripremama za obilježavanje 25 godina rada Društva kao i izradu prigodne monografije. Predsjednik Društva informirao je nazočne da je izrađena i poslana prijava za dodjelu sredstava (za izradu Monografije) na natječaj Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Okvirno je dogovoren program obilježavanja obljetnice. Dogovoreno je da mjesto održavanja manifestacije bude Mostar, jer je to mjesto osnivanja Društva. Nakon obilježavanja obljetnice uvečer će se održati godišnja Skupština. O izradi i sadržaju Monografije razgovaralo se na 22. sjednici UO, održanoj u Kiseljaku. Zaključeno da se na sljedeću sjednicu pozovu svi raniji predsjednici, kako bi se imenovalo Uredništvo i precizno podijelila zaduženja vezana za pripremu Monografije. Posao oko Monografije je zahtjevan i iziskuje puno vremena te je odlučeno da se Godišnjak neće tiskati. Kako je Monografija skup i obiman posao dogovoreno je da će trebati osigurati potporu podupiratelja rada Društva.

U četvrtoj točki dnevnog reda, pod tekućim pitanjima, odlučeno je da će se Božićni domjenak održati 12. prosinca 2019. g. u Agroturizmu Marića Gaj u Ružićima s početkom u 12 i 30 sati.
Prije domjenka održat će se i Sjednica UO.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar