Održana Godišnja skupština Geodetskog društva Herceg-Bosne

Geodetsko društvo Herceg-Bosne održalo je  Godišnju izbornu  skupštinu na   Kupresu, u hotelu „Adria ski“ 25. do 27. 06. Skupštinu su pozdravili i zaželjeli uspješan rad: Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres, Željko Obradović  ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) i Marko Pilić, član Upravnog odbora Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije.

skupstina2021 

S obzirom da 2020. godine godišnja skupština, zbog pandemije Korona virusa, nije održana u radnom dijelu podnesena su i usvojena: Izvješće o radu i Izvješće o financijskom poslovanju u protekle dvije godine, te Program rada i Proračun za 2021/2022. godinu. Također je usvojeno  Izvješće o radu Fondacije za stipendiranje studenata geodezije i geoinformatike. U usvojenom Izvješću o radu  Društva poseban akcent dat je na organizaciju  4. Kongresa o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem, koji je održan u Neumu od 29. do 31. listopada 2019. godine. Na kongresu je prezentirano 25 radova autora iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. S 300 sudionika iz BiH i 8 europskih zemalja Kongres je bio jedan od značajnijih događaja u domenu zemljišne administracije na regionalnoj razini. Društvo je 2020. godine  trebalo proslaviti 25 godina rada. Najavljena svečanost je izostala zbog Pandemije, ali je tijekom godine izrađena Monografija posvećena toj obljetnice u kojoj je sadržan pregled svih aktivnosti Društva u proteklih 25. godina. Predstavljanje Monografije bit će organizirano  najesen, te će se na taj način obilježiti ova značajna obljetnica.

Na skupštini su izabrana tijela Društva za naredni mandat. Nakon podnesenih prijedloga i kratke rasprave, usvojeni su prijedlozi za članove tijela Društva pa će u narednom mandatu, Društvo predstavljati niže navedeni članovi Društva:

  • Predsjednik Skupštine Društva: Adelko Krmek,
  • Predsjednik Društva: Ivan Lesko,
  • Upravni odbor u sastavu: Danijel Barbarić, Marija Kovačević, Ivan Lesko, Jakov Maganić i Mladen Mitrović,
  • Nadzorni odbor u sastavu: Dijana el Mazahreh, Ana Matišić i Josip Petrović,
  • Sud časti u sastavu: Smilja Konjevod, Zdravko Prka i Dinko Zelić-Voloder.

Upravni odbor Društva ujedno je i novi Upravni odbor Fondacije za stipendiranje studenata geodezije i geoinformatike. S obzirom na jubilej 25 godina rada donesena je odluka o proglašenju novih zaslužnih članova Društva, kolege: Adelko Krmek i Jerko Leventić, kojima će povelje o počasnom članstvu biti uručene na svečanosti  predstavljanja Monografije.

Drugi dan skupštine realizirani su stručni, a nakon toga sportski, te zabavni sadržaji na kraju dana.

Kroz prvu prezentaciju stručnog dijela, koju je održao ravnatelj FGU Željko Obradović sudionici Skupštine upoznati su s aktualnim projektima u sektoru zemljišne administracije u Federaciji BiH, kao i projektima koji se očekuju u narednom razdoblju. Ravnatelj Obradović je posebno najavio veliki projekt vezan za masovnu procjenu vrijednosti nekretnina. U nastavku su Ana Rezo i Stipica Oreč prezentirali poslove izlaganja podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta na javni uvid s praktičnog aspekta. S obzirom da se radi o aktivnosti koja će se u narednim godinama provoditi u velikom broje jedinica lokalne samouprave u narednim godinama prezentacija je izazvala veliki interes sudionika.  Treća prezentacija koju je priredio Sead Hadžić, pomoćnik ravnatelja FGU, bila je posvećena nacrtu Pravilnika o održavanju katastara nekretnina. Pošto se radi o iznimno važnom dokumentu za struku, prezentacija je polučila korisnu raspravu.  Završnu prezentaciju održao je Ivan Kvesić, djelatnik tvrtke „Geometrika“ d.o.o. iz Gruda koja je za potrebe FGU razvila aplikaciju za održavanje katastra komunalnih uređaja.  Kroz prezentaciju sudionici su upoznati s načinom rada i funkcionalnostima aplikacije, kao i sa značjem vođenja podataka o komunalnim uređajima u digitalnom obliku. Za vrijeme trajanja Skupštine geodetska tvrtka Tehnomehanik d.o.o. iz Zagreba je izložila i prezentirala svoju geodetsku opremu u predvorju hotela Adria-Ski, te na taj način upotpunila sadržaj ovogodišnje skupštine.

U popodnevnim satima članovi Društva i njihovi gosti su se družili uz sportska nadmetanja. Navečer je održana tradicionalna svečana večera s plesom i tombolom. Bila je to dodatna prilika za razmjenu stručnih i životnih iskustava uz dobru zabavu i odmor od svakodnevne radne rutine.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA >

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar