PREMINUO PROF. DR. MARKO DŽAPO

U nastavku s web stranice Hrvatskog geodetskog društva prenosimo objavu u povodu smrti profesora Marka Džape.

Prof. dr. sc. Marko Džapo (21.11.1946. – 14.03.2022.)

MDzapo.jpgDana 14. ožujka 2022. u 76. godini života preminuo je prof. dr. sc. Marko Džapo dugogodišnji profesor Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te zaslužni i aktivni član Hrvatskoga geodetskog društva. Marko Džapo rođen je 21. studenoga 1946. u Oklaju, općina Drniš gdje je završio osnovnu školu. Srednju Geodetsku tehničku školu pohađao je i završio u Zagrebu, gdje je upisao Geodetski fakultet i diplomirao 1975. godine te tako stekao visoku stručnu spremu i stručni naziv diplomirani inženjer geodezije.

Po završetku studija zaposlio se u Zavodu za katastar i geodetske poslove grada Zagreba. Godine 1979. izabran je za asistenta na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u Geodetskom zavodu. U okviru svojih poslova i zadaća, osim organizacije i izvođenja vježbi i ispita, sudjelovao je u obavljanju mnogih stručnih zadataka s područja praktične i inženjerske geodezije, kao i katastra zemljišta.

Završio je nastavu za pedagošku izobrazbu sveučilišnih nastavnika i suradnika 1980. godine.

Poslijediplomski studij upisao je na Geodetskom fakultetu, smjer Inženjerska geodezija i 1992. godine obranio magistarski rad pod nazivom „Neki aspekti izjednačenja poligonskih vlakova s posebnim osvrtom na mjerenje poligonskih strana“.

Doktorsku disertaciju pod nazivom „Suvremene geodetske osnove za potrebe izmjere i katastra zemljišta“ obranio je 1998. godine.

U znanstveno-nastavno zvanje docent za predmete Praktična geodezija II, Praktična geodezija III i Izmjera zemljišta izabran je 1. svibnja 2001. godine. Kasnije je izabran u znanstveno-nastavno zvanje profesora. Od 1999. do 2003. godine bio je voditelj Laboratorija za mjerenja i mjernu tehniku, a 2003. izabran je za pročelnika Geodetskog zavoda. Od 2005. bio je predstojnik Zavoda za primijenjenu geodeziju i pročelnik Katedre za zemljomjerstvo. Umirovio se u ak. god. 2012./2013.

Studente je podučavao osnovama geodezije predajući temeljne predmete geodetske struke, Izmjeru zemljišta i Praktičnu geodeziju, ostavivši na taj način neizbrisiv trag svima nama kojima je predavao i koje je učio geodeziju. Nikada nećemo zaboraviti njegova predavanja, vježbe na Jelenovcu i Kajzerici te ispite u osmici.

Profesor Marko Džapo ostat će u lijepom i trajnom sjećanju generacijama studenata Geodetskog fakulteta, svim kolegicama i kolegama na Geodetskom fakultetu i struci općenito te svim članovima Hrvatskoga geodetskog društva.

Hvala mu na svemu.

Hrvatsko geodetsko društvo

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar