FIG KONGRES 2022.

U Varšavi je od 10. do 15. rujna pod geslom: „Volontiranje za budućnost geoprostorna izvrsnost za bolje življenje“ održan Kongres FIG-a. Kongresu je u ime Društva nazočio predsjednik  Ivan Lesko. Tijekom Kongresa održana je godišnja skupština FIG-a. Pored skupštine održan je cijeli niz pratećih događaja, sastanaka različitih radnih tijela i povjerenstava  FIG-a, pozvanih (keynote) predavanja, prezentacija velikog broja pristiglih radova, a sve je pratila bogata izložba geodetske opreme i softvera gdje su dominirali svjetski divovi Esri, Leica, Trimble i Bently inače platinasti članovi. 

1 1

Kongres je faktički započeo 4. rujna kada je u virtualnom okruženju održan prvi dio redovite godišnje skupštine FIG-a. Na ovoj sesiji se raspravljalo o administrativnim pitanjima i izvještajima o radu i financijskom poslovanju, gdje su svi izvještaji putem on line glasovanja prihvaćeni.  Također je zbog potrebe ozbiljnijih priprema za obilježavanje 150 godišnjice rada unaprijed, mimo ustaljenje prakse, organizacija FIG radnog tjedna (Working week) 2028. godine povjerena Francuskoj kako bi se obljetnica obilježila u Parizu, gradu u kojem je FIG davne 1878. osnovan.

Nastavak skupštine održan je 11.rujna u Varšavi gdje su se delegati nacionalnih članica FIG-a mogli upoznati s kandidatima za predsjednika i dva dopredsjednika FIG-a. Za predsjednika su kandidaturu istakli: Abbas Rajabifard iz Australije, Diane Dumashie iz Velike Britanije i Orhan Ercan iz Turske. Brian Davies iz Kanade, Daniel Steudler iz Švicarske, Qin Yan iz Kine  i Winnie Shiu iz SAD-a istakli su kandidaturu za dva dopredsjednička mjesta. Svi kandidati tijekom sesije uživo su odgovarali na pitanja delegata nazočnih u dvorani, kao i delegata koji su zasjedanje pratili putem web platforme. Generalno su putem weba prenošene sve sesije godišnje skupštine, pozvana predavanja i dio tehničkih sesija. Preostali događaji  su snimani i dostupni su preko web stranice FIG-a.

  • Pregledi: 147
  • Pregledi: 148

Nakon predstavljanja organizirano je elektronsko glasovanje  u više krugova koje je trajalo od 11. do 14. rujna. Za predsjednicu  je u drugom krugu izabrana  Diane Dumashie koja je za tri glasa pobijedila Orhana Ercana  (45:42).  Za dopredsjednike su izabrani Daniel Steudler i Winnie Shiu.  U popodnevnim satima  13. rujna održan je predsjednički sastanak na kojem su šefovi delegacija raspravljali o budućnosti FIG-a, a napose o organizaciji skupova u budućnosti. 

Ujutro 14. rujna održana je završna sesija godišnje skupštine na kojoj su prvo objavljeni rezultati izbora. Izabrani su se zahvalili na podršci, a aktualni predsjednik Rudolf Steiger im je čestitao i pozvao ih da po preuzimanju dužnosti 01.01. 2023. nastave radi u najboljem interesu organizacije i geodetske struke.  Predstavnik Steiger se zahvalio  na radu dosadašnjim predsjedavajućim  Povjerenstva, te predstavio i pozdravio nove predsjedavajuće.  U nastavku su za počasne članove FIG-a proglašeni Stephen Djaba iz Gane i Volker Schwieger iz Njemačke.  Uslijedila su različita izvješće sa foruma i sastanaka koji su održani tijekom Kongresa i izvješće o radu povjerenstava. Godišnja skupština nastavljena je predstavljanjem napretka u organizaciji narednih radnih tjedana, pa su tako predstavljanje pripreme za radne tjedne u 2023., 2024. i 2025. godini (Orlando, Accra i Brisbane).   

Završnu riječ na skupštini održao je predsjednik Staiger koji se zahvalio lokanom organizacijskom odboru i Poljskoj udruzi geodeta  na čelu s predsjednikom Janusom Walom na velikom trudu i uspješnoj organizaciji Kongresa, posebno u svjetlu činjenice da su sve organizirali za samo  godinu dana. Predstavio je i brojčane podatke o Kongresu.  Na kongresu je fizički  sudjelovalo 849 sudionika, 187 sudionika je sudjelovalo online. Održano je 49 sesija na kojim je predstavljeno 370 radova. Održano je  i 8 partnerskih sesija uglavnom s različitim UN tijelima i organizacijama,  5 specijalnih FIG sesija (uglavnom forumi članica po vrsti članstva i sl.), tri sesije platinastih korporativnih članica,  te dvije posebne sesije za govornike francuskog jezika.

Skupština je završila predavanjem zastave FIG-a gospodinu Johnu Hoholu, inače počasnom članu FIG-a, koji je zastavu preuzeo u ime organizatora radnog tjedna 2023. godine, koji će se održati u Orlandu na Floridi.

Na Kongresu je kolega Denis Tabučić predstavio rad: Digitalna transformacija javnih usluga zemljišne administracije u  Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je priredio sa Željkom Obradovićem i Anđom Zimić, koja je također  bila nazočna na Kongresu.

Naše Društvo je po prvi put od prijema u FIG, preko predsjednika sudjelovalo u radu Kongresa, čime smo djelovanje Društva podigli na još višu razinu. 

SPOMENIK EU GEODETU, 

SESIJE I KOMISIJE

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar