15. SIMPOZIJ OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE

Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, u suradnji s Europskim vijećem geodeta (CLGE) i Organizacijom za europsko istraživanje prostornih podataka (EuroSDR), organizirala je jubilarni 15. SIMPOZIJ OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE pod nazivom „Geodezija i vode (Blue Surveying)“, koji je održan od 12. do 15. listopada 2022. godine, u opatijskom kongresnom centru „Amadria Park Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta“.

Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije središnji je i najveći godišnji stručni skup iz područja geodezije i geoinformatike na području Republike Hrvatske, koji svake godine okuplja preko tisuću sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja. Znanstveno-stručni odbor Simpozija sastavljen je od priznatih međunarodnih i hrvatskih stručnjaka, i odabirom tema i pozvanih gostiju osigurava kvalitetna i zanimljiva predavanja, te međunarodni značaj Simpozija.

simpozij 2022 2

Ovogodišnji Simpozij održan je po hibridnom modelu, predavanjima se prisustvovalo uživo u kongresnom centru u Opatiji, ali i putem live streaminga svih događanja Simpozija.

Tema je nastala u suglasju s europskom temom CLGE-a za 2022. godinu, a zbog nedostatnog fokusa struke na ono što čini oko 70% ukupne površine Zemlje, a to su slane (97,5%) i slatke (2,5%) vode. Kroz različite diskusije i panele, te brojne razgovore s pozvanim gostima, analizirala se uloga geodeta u poboljšanju upravljanja i uporabe voda, kako na lokalnoj, tako
i na globalnoj razini.

simpozij 2022 1

Simpozij je bio podijeljen u 6 sesija i 3 veoma zanimljiva okrugla stola:
- SESIJA 1: Geodezija i kopnene  vode
- SESIJA 2: Geodezija i more
- SESIJA 3: Instrumentarij i tehnologije današnjice
- SESIJA 4: Tehnološka iskustva iz zemlje i inozemstva
- SESIJA 5: Uređenje morskog okoliša
- SESIJA 6: Suvremeni katastar i prostorno uređenje
- OKRUGLI STOL: Izazovi poslovanja u vremenu inflacije
- OKRUGLI STOL: Evidentiranje pomorskog i vodnog dobra
- OKRUGLI STOL: Problematika parcelacije poljoprivrednog zemljišta

Ispred Geodetskog društva Herceg-Bosne, na kongresu su sudjelovali: Josip Petrović, predsjednik Nadzornog odbora Društva i Danijel Barbarić, član Upravnog odbora Društva.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar