Otvorena stalna izložbena postavka „Geodetsko naslijeđe Bosne i Hercegovine“ na Sveučilištu u Sarajevu - Građevinski fakultet

Na Odsjeku za geodeziju i geoinformatiku Sveučilišta u Sarajevu – Građevinski fakultet čuva se velika zbirka geodetskih instrumenata, mjernog pribora i opreme, kartografskih i drugih geodetskih dokumenata, koja obuhvaća nekoliko tisuća muzejskih predmeta. Od toga je oko 100 izabranih mjernih terenskih instrumenata i manjih jedinica geodetske opreme izloženo u prostorijama Odsjeka, skupa sa pažljivo odabranim reprodukcijama karata, planova, skica, zapisnika mjerenja i sl. Stalna izložbena postavka je svečano otvorena 20. decembra 2022. godine, uz prisustvo velikog broja posjetilaca.

geo izlozba

Zbirku, koja se smatra važnim doprinosom povijesti geodezije i očuvanju tehničke kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, sastavio je i sustavno uredio tim profesora i asistenata Odsjeka za geodeziju i geoinformatiku, uz veliku pomoć i podršku prof. dr. Dušana Kogoja sa Fakulteta građevinarstva i geodezije Sveučilišta u Ljubljani. Najzanimljiviji dio izložbe su geodetski instrumenti koji datiraju iz razdoblja od sredine 19. do kraja 20. stoljeća. Najstariji izloženi eksponati u potpunosti su restaurirani. Opsežan i precizan posao obavio je specijalist Rudi Vidic, koji se tijekom tridesetogodišnje službe u tvornici Kern u Švicarskoj usavršio za konzervatorsko-restauratorske zahvate na starim mjernim instrumentima.

Pažljivo osmišljena, stalna izložbena postavka, sadrži opipljiva svjedočanstva kontinuiranog razvoja i napretka koji su se u bosanskohercegovačkoj geodeziji zbivali tijekom posljednjih 150 godina. Zbirka instrumenata na najbolji način daje doprinos povećanju razine svijesti o važnosti očuvanja različitih tehničkih sredstava vezanih za geodetsku profesiju, a koja imaju nemjerljivu povijesnu i društvenu vrijednost i predstavljaju bitan dio sveukupne tehničke baštine. Svima koje put nanese u Sarajevo toplo se preporučuje da posjete Sveučilište u Sarajevu - Građevinski fakultet i uživo pogledaju ovu izložbenu postavku od posebne važnosti. Fascinantni izloženi eksponati će posjetiocima pružiti jedinstven doživljaj i omogućiti im da ostvare neposredni kontakt s bogatom geodetskom prošlošću.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar